Polévkovar – jednoúčelový přístroj nebo užitečný pomocník v kuchyni?

Obsah článku

Přiznám se bez mučení – jsem příznivcem minimalismu. Stejně jako mnoho “náplavenin”, které se dostanou z vesnice do velkého města na vysokou a po ní mnoho dalších let křižují městskými čtvrtěmi a mnoha podnájmy, jsem udržoval svůj fyzický majetek nevelký, s důrazem na univerzalitu. Pro léta strávená většinou v kuchyních titěrných rozměrů se tak armáda mých kuchyňských přístrojů ustálila na skromném triu stolní mixér (který ale používám takřka denně), odšťavňovač (momentálně oprášený po mnoha měsících zahálení) a rychlovarná konvice. Mám vyzkoušet polévkovar? Vždyť já si přece vystačím s hrncem a mixérem.

Jenomže nabídka vyzkoušet ho přišla přesně ve chvíli, kdy se ve mě pralo dilema, že sice rozhodně nejsem líný vařit, ale zabírá mi až příliš času. A zároveň jím příliš mnoho jídel restovaných nebo smažených na pánvi, což není dvakrát zdravé a navíc všechen ten olej… Jedním z řešení mi vycházelo zařazení hustých krémových zeleninových polévek. Doplněné o klíčky, lněné placky, křupavé uzené tofu nebo namočená semínka můžou být plnohodnotným jídlem. Říkáte polévkovar? Chci ho zkusit!

Co je to polévkovar?

K testování jsem dostal mašinku belgické značky DOMO, který se na tamním trhu těší velké popularitě. Jde vlastě o kombinaci rychlovarné konvice a mixéru, kdy nože při malých otáčkách slouží také k míchání. Filozofie je jednoduchá – dovnitř vložíte všechny potřebné ingredience, přiklopíte horní část s motorem mixéru, na rukojeti pak nastavíte některý ze šesti programů a za 20 – 30 minut se vrátíte k hotové (nejen) polévce. Testovaný typ DO705BL jí zvládne připravit až 2 litry. Vestavěná pamět také umožňuje na dvě minuty otevřít víko, pokud potřebujete přidat některé suroviny později.

Na LCD displeji vidíte aktuální čas a vybrat si můžete z následujících šesti programů:

  • jemná polévka – 21 minut vaření / mixování
  • extra jemná polévka – 30 minut vaření / mixování pro velkou jemnost
  • polévka s kousky – 28 minut vaření bez mixování, pro klasické polévky
  • marmelády/přesnídávky – 25 minut vaření / mixování vyladěné speciálně pro přípravu džemů
  • smoothie – 2 minuty mixování bez ohřívání
  • mixování/čištění pro rychlé ruční domixování nebo čištění s mycím prostředkem

Pojďme polévkovar vyzkoušet.


Polévkovar DOMO DO705

Poprvé jsem vsadil na hráškový krém. Dovnitř jsem nasypal půl kila mraženého hrášku, jednu nadrobno nakrájenou bramboru (škrob z ní polévku ještě trochu zahustí), přidal třičtvrtě litru vody, dvě lžíce zeleninového bujónu, půl pórku a lžíci lahůdkového droždí. Přiklopil jsem víko, vybral program Smooth a z povzdálí čekal, co se bude dít. Po chvíli polévkovar začal hučet podobně jako rychlovarná konvice. Před každým mixováním se pak ozvalo zapípání. To je rozhodně učitečné, pokud by se k němu nachomítl někdo nezasvěcený a pěkně se polekal vrčení mixéru. Po dvaceti minutách série několika zapípání signalizovala, že je hotovo. Zvědavě jsem odklopil víko a ochutnal. Polévka byla výborná.

V dalších dnech jsem vyzkoušel polévku z máslové dýně a také krém z brokolice. První se povedla na jedničku, druhá jmenovaná byla trochu řidší, patrně proto, že ingredience jsem sázel intuitivně od oka a přidal jsem více vody. Především v zeleninových krémech bude polévkovar kralovat. V nejbližším plánu mám vyzkoušet květákový, batátový a také luštěninovou polévku ze žlutého hrachu.

Nejen polévkovar, ale i kašovar

Posílen úspěchem jsem začal koumat, k čemu jinému by se dal polévkovar využít. Jasně, kaše! Ve většině domácností vítězí ovesné vločky nebo různé instantní kaše, protože je většinou stačí zalít horkou vodou. Co si ale udělat poctivou čerstvou kaši ze zrn jáhel, pohanky nebo quinoi, doslazenou sušeným ovocem? To už nějakou tu minutu trvá a ke konci se musí kaše hodně míchat, aby se nepři. Poradí si polévkovar s touto výzvou?

Na první pokus jsem vybral jáhly, snad i proto, že si je navzdory jejich nutričním kvalitám připravuju dost zřídka. Na jeden hrnek jáhel jsem přidal tři hrnky vody a hrst rozinek a nechal je v nádobě přes noc namočit. Rozinky tak nejen osladí vodu a tím i kaši, ale zároveň nabobtnají a budou krásně šťavnaté. Ráno jsem polévkovar zapnul, slyšel jsem hučení a také míchání, takže experiment zdá se zafunguje.

Ale po čtvrt hodině se mi zdálo, že se nic neděje. Ouha, display nesvítil. Přístroj z bezpečnostních důvodů vypnula tepelná pojistka, protože směs už byla příliš hustá. Ta chrání polévkovar před tím, aby se začal obsah připalovat a tím způsobil i případný požár. Její velká citlivost je určitě užitečná, pokud máte přístroj nechat bez dozoru.

Jáhly ale už byly (i díky nočnímu namáčení) docela měkké – nebyla to sice kaše, ale s dalším ovocem chutnaly výborně. Na další zkoušení kaší jsem vybral amarant a tentokrát jsem neponechal nic náhodě a přidal na jeden hrnek zrníček rovnou čtyři hrnky vody (a špetku soli). Tentokrát vše proběhlo bezchybně a výsledná konzistence mě nadchla.

To je výhoda amarantu – zatímco v přílohách je šlem, který přirozené vytváří jeho škroby, spíše na škodu, v kaši je výhodou. Optimální množství se tedy tedy zdá být někde mezi 3 – 4 hrnky. Zrovna jáhly i amarant jsou tak trochu jako z pohádky Hrnečku vař, takže snadno vstřebají i nadbytek vody. Řidší kaši se možné snadno dohustit třeba strouhaným kokosem nebo chia semínky.

Napadlo mě také vyzkoušet polévkovar pro přípravu indického dhálu z červené čočky. Ta se nemusí namáčet, ale v pozdější fázi vstřebá většinu vody a také se ráda připaluje. Dovnitř jsem přidal hrnek červené čočky, tři hrnky vody, dvě pokrájené brambory a hrnek květáku rozebraného na růžičky a zapnul funkci Chunky, která vaří, ale nemixuje (zelenina měla zůstat v celku). Pět minut před dovařením čočky jsem v hrnci orestoval mrkev (kterou mám rád jen zkřehlou), nechal rozvonět koření garam masala, a to vše zalil obsahem z právě vypnuvšího polévkovaru a nechal na sporáku pět minut společně provařit a spojit chutě. Za půl hodiny bylo vše hotovo.

Smoothies: kde udělali soudruzi…

Pokud ale někde polévkovar zůstává dlužen svoji pověsti, jsou to smoothies. Mixovat polorozvařenou zeleninu je snadné, ale třeba takové syrové jablko dá zabrat i silnějšímu mixéru. Testování mého oblíbeného zelené smoothie z banánu, jabka a salátu tak skončilo nezdarem – i po dvou minutách byly ze salátu spíše šupinky, dva kousky jablek nebyly zcela rozmixovány a úroveň “hladkosti” byla průměrná. Můj stolní mixér zvládne mnohem lepší výsledek za 20 sekund.

Přiznám se ale, že jsem to čekal. Velká část stolních mixérů má kónický, dole zúžený tvar a speciálně tvarované nože. Cokoliv se mixuje, padá na ně přirozeně gravitací a nemá tak šanci uniknout ostrým čepelím. Polévkovar má však okolo nožů dostatek místa a tak je efektivita mixování výrazně nižší. Lepší výsledek by mohlo zajistit více pevných surovin a méně vody.

Jak polévkovar DOMO DO705BL obstál?

Nestačil jsem vyzkoušet všechny funkce, sezónou marmelád a přesnídávek je spíše pozdní léto a podzim, kdy je potřeba zpracovat přebytky ze zahrádek a sadů. Ale i tak si mě polévkovar dostal na svou stranu.

Klady

  • rychlá příprava mnoha druhů polévek
  • využití pro další druhy pokrmů – marmelády, přesnídávky, příkrmy, kaše a s trochou zkoušení a fantazie i mnohé další
  • polévkovar se snadno umývá, odpadá nadskakování pokličky, utíkající voda i poprskaná plotna od ručního mixování
  • citlivá tepelná pojistka umožňuje nechat polévkovar bez dozoru
  • s cenou okolo 2 tisíc se může pochlubit slušným poměrem cena / výkon

Zápory

  • nelze s ním připravit úplně všechny typy polévek
  • na některé druhy smoothies nemá mixér dostatečný výkon ani vhodný tvar
  • víko s motorem je trochu neforemné na pokládání

Kupte polévkovar v eshopu Domo

Komu a kam se bude polévkovar hodit?

Už spoustu let pracuju na volné noze, především z domova a nechat si tak připravit polévku za dvě tři minuty čistého času je skvělý luxus. Stejně tak si dovedu představit polévkovar jako součást kancelářských kuchyněk. Spousta vegetariánů a veganů je odkázána na chudou nabídku v okolí své práce, nebo domácí zásoby, často ohřívané v mikrovlnce. Takto mohou mít snadno čerstvé a zdravé jídlo. Polévkovar se také šikne na chaty, chalupy a také na dovolenou, kde na vaření není tolik času nebo vůle. Koneckonců ohřát vodu na kafe nebo čaj zvládne také a rozmixovat koktejl z čerstvě nasbíraných borůvek nebo malin zrovna tak.

Polévkovar jistě ocení i maminky především malých dětí, na přípravu příkrmů a přesnídávek. Trochu skeptičtější bude nejspíše běžná hospodyně, která bude u plotny stejně stát, protože zároveň vaří hlavní jídlo a v troubě peče buchtu. Pak spíše záleží na navycích rodinného stravování a oblibě polévek – polévkovar může na první pohled vypadat jen jako další “krám v domě”, ale taky dobrý důvod pro změnu v rodinném stravování. Alespoň u mě zafungoval báječně – polévky a kaše se teď na mém talíři objevují mnohem častěji.

Polévkovar DO705BL má ještě dva menší a levnější sourozence – DOMO DO499BL s maximálním objemem 1,7 l polévky a 4 programy a DOMO DO498BL, který zvládne 1,6 l polévky a má 3 programy (jemná polévka, polévka s kousky, samotné mixování).

Kupte polévkovar v eshopu Domo

Zaujal vás polévkovar? Při objednávce některého ze tří zmíněných polévkovarů DOMO v eshopu www.domo-elektro.cz získáte při zadání kódu VEGMANIA 15% slevu. Slevový kód platí na celý sortiment z eshopu DOMO, kde najdete také mixéry, sušičky, multifunkční a mnoho dalšího.

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 17 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

Celý článek zde: ZDROJ ZDE ….✅ REKLAMU ✅ můžete mít zde například formou zpětného odkazu více :Ceny reklamy
….

Pozor Aktualita:  Papežovu generální audienci narušily aktivistky protestující proti býčím zápasům