Rýžový nákyp patří mezi naše klasická sladká jídla. Velké oblibě se těší hlavně u dětí. Rády ho mají také hospodyňky, protože není příliš pracný. Pokud rýži nahradíte jáhly, vznikne vám zajímavá obměna. Rýže i jáhly mají mnoho společného. Rýži však míváme na talíři často, a mnohdy hledáme únik z klasického kolotoče brambory-těstoviny-knedlíky-rýže. Jáhly jsou v tomto případě skvělou volbou.
Proč jíst jáhly
Jáhly jsou malinké žluté kuličky, které vznikají odstraněním slupky z prosa. Kdysi bývaly běžnou součástí mnoha českých pokrmů. S rozvojem průmyslově zpracovaných potravin a „instantního“ vaření se na ně zapomnělo, ale nyní se díky zájmu o zdravé stravování zase dostávají do popředí. Jejich velkou výhodou je, že podobně jako rýže, neobsahují lepek. Tato obilovina je považována za zásadotvornou, proto je vhodná při tzv. překyselení organismu. Jáhly jsou velmi dobře stravitelné a rovněž bohaté na vlákninu, některé minerály a vitamíny. Nemají příliš vysoký glykemický index (cca GI 55-60), tudíž po jejich konzumaci (zejména pokud je doplníme bílkovinou, např. tvarohem) nám nevyskočí prudce hladina cukru v krvi.
Uvařit je není žádá věda
Jáhly je potřeba před vařením spařit horkou vodou, a to klidně i několikrát. Stačí přecedit přes sítko. Důvodem je obsah saponinů. Pokud je vyšší, způsobuje hořkou chuť jahel a zároveň může způsobit i trávicí potíže. Vařte je na mírném plamenu v jemně osolené vodě do změknutí, přibližně minut 12–15 minut. Tou dobou by se vám měla již všechna voda vyvařit.
Jáhly hodně nabydou
Jáhly patří k potravinám, kdy z mála uvaříte hodně. Odborné výživové tabulky uvádějí koeficient změny 2,79. Použijete-li tedy 100 g jahel (z obchodu v sáčku) a přidáte 200 g vody, po uvaření by měl mít výsledný pokrm hmotnost 279 g, tedy téměř 3x tolik.
Jáhlový nákyp s jablky a tvarohem
Suroviny
- 200 g jáhly
- 750 g jablka
- 250 g tvaroh = 1 kostka tvarohu
- Trocha mléka
- Kokos
- Rozinky
- Skořice
- Šťáva z citronu
- Cukr krupice a vanilkový cukr
- Sůl
Postup
Uvařte jáhly tak, aby se jejich zrníčka od sebe začala oddělovat (tj. nikoli na kaši). Promíchejte je s trochou kokosu a vanilkovým cukrem, to jim dodá zajímavou chuť.
Naneste vrstvu jahel do kulaté dortové formy (o poloměru 20 cm) vyložené pečicím papírem. Na ně dejte směs nastrouhaných a mírně oslazených jablek ochucených skořicí. Pokud jablka pouštějí příliš mnoho šťávy, zahustěte je ovesnými vločkami nebo kokosem.
Na jablka naneste tvarohovou nádivku. Ta vznikne tak, že kostku tvarohu podle potřeby smícháte s trochou mléka, přidáte cukr, opláchnuté rozinky a šťávu z citronu. Na tvaroh nanesete zbytek jahel a trochu je vtlačte do tvarohové vrstvy. Pečte při 180 °C přibližně 35 až 45 minut. Nákyp se krájí nejlépe až za studena. Řez nákypu lze podávat také jako snídani, svačinu či večeři. Před ohřevem v mikrovlnné troubě můžete poklást kousky čokolády, které roztopené výborně chutnají.
Článek Zařadit do jídelníčku jáhly se vyplatí. Jáhlový nákyp s jablky a tvarohem se nejdříve objevil na Novinykraje.cz.
Celý článek zde: ZDROJ ZDE ….✅ REKLAMU ✅ můžete mít zde například formou zpětného odkazu více :Ceny reklamy
….