Krůtí guláš s bramborem na páře

Rychlý a zdravý recept s jemnou chutí krůtího masa a lehkou smetanovou omáčkou.

Guláš nemusí být vždy těžký a hutný. Tahle lehčí varianta s krůtím masem a smetanovou omáčkou má jemnou chuť a přitom zasytí. V kombinaci s brambory na páře vzniká plnohodnotné jídlo, které se hodí jak na rychlý oběd během týdne, tak na pohodovou večeři s rodinou.

Krůtí maso je lehce stravitelné a díky bylinkám a špetce papriky dostane omáčka příjemnou chuťovou hloubku. Tvaroh nebo zakysaná smetana dodají pokrmu svěžest, aniž by zatížily žaludek. Výsledkem je recept, který spojuje klasiku s lehkostí – ideální, když máš chuť na něco domácího, ale nechceš se cítit přejedeně.

Jak připravit krůtí guláš s bramborem na páře krok za krokem

2 porce

Suroviny:

  • krůtí prsa (nebo krůtí řízky) – 200 g
  • hladká mouka – 1,5 lžíce
  • olivový olej – 1,5 lžíce
  • máslo – 1 lžíce
  • česnek – 1 stroužek
  • cibule – 1 menší
  • rajčatový protlak – 1 lžíce
  • paprika sladká mletá – 0,5 lžíce
  • tymián – 0,5 lžičky
  • bujón (kostka) – 0,5 kostky + 250 ml vroucí vody
  • sůl – špetka
  • pepř – špetka
  • nízkotučný tvaroh nebo zakysaná smetana – 75 g
  • citronová šťáva – 0,5 lžíce
  • brambory – 340 g
Pozor Aktualita:  Šokující svědectví: promluvil dosud první člověk, který přežil násilné odebírání orgánů v Číně

Postup:

Krůtí maso nakrájejte na menší kousky a vložte do sítka nad mísu. Posypte moukou a protřepte, aby se maso rovnoměrně obalilo. Přebytečná mouka propadne do mísy.

Rozpusťte půl kostky bujónu v 250 ml horké vody.

V hlubší pánvi rozehřejte polovinu oleje. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Restujte na středním ohni asi 2 minuty, poté směs přendejte stranou do misky.

Do pánve přidejte zbytek oleje a orestujte obalené krůtí maso dozlatova, přibližně 3 minuty. Přidejte k cibuli a česneku.

Do pánve vsypte papriku, tymián, rajčatový protlak a 100 ml vývaru. Přiveďte k mírnému varu a důkladně promíchejte, abyste uvolnili připečené kousky ze dna.

Vraťte maso s cibulí a česnekem zpět do pánve, přilijte zbytek vývaru. Přiveďte k varu, přiklopte a na mírném ohni nechte probublávat 25 minut.

Do tvarohu nebo zakysané smetany přidejte citronovou šťávu a postupně, po lžících, vmíchejte do omáčky. Po každém přidání dobře rozmíchejte. Dochutíme solí a pepřem.

Pozor Aktualita:  Zdravotní pojištění po absolvování střední školy? Změny je třeba hlásit, dluh může končit exekucí

Brambory oloupejte a podle velikosti ponechte celé nebo rozkrojte. Vložte je do napařovacího košíku a vařte v páře asi 20 minut do změknutí. Poté je promíchejte s máslem a podle chuti osolte.

Podávejte krůtí guláš s brambory na páře. Ozdobte dle chuti čerstvou petrželkou.

Výhody tohoto receptu:

  • Rychlá a jednoduchá příprava do 40 minut.
  • Vhodné pro každodenní vaření i lehkou večeři.
  • Dostupné suroviny z běžného obchodu.
  • Lehčí varianta guláše s krůtím masem.

Zdravotní přínosy tohoto receptu:

Krůtí maso je dietní, bohaté na bílkoviny a má nízký obsah tuku.

Tvaroh nebo zakysaná smetana dodá vápník a lehkou kyselost bez přebytečného tuku.

Brambory na páře si zachovávají více vitamínů než při vaření ve vodě.

Olivový olej je zdravým zdrojem nenasycených tuků.

Minimální množství soli a jemné koření podporují zdravé trávení.

Tento recept nabízí chutnou a zdravější variantu klasického guláše. Kombinace jemného krůtího masa s lehkou rajčatovo-smetanovou omáčkou a napařovanými bramborami potěší každého, kdo hledá poctivý, ale zároveň lehký a nutričně vyvážený pokrm. Díky snadné přípravě a běžně dostupným surovinám je vhodný i pro začátečníky v kuchyni. Výsledkem je syté, a přitom lehké jídlo, které neurazí ani náročnější jazýčky.

Pozor Aktualita:  Patnáctiprocentní cla jsou ‚nevýhra,‘ uznává Nerudová. ‚Británie má nižší sazbu,‘ poukazuje Havlíček

Recept podle knihy Romana Vaňka a Jany Vaňkové; www.nejlepsikucharky.cz

The post Krůtí guláš s bramborem na páře appeared first on Epoch Times ČR.

✅ Více: ZDROJ ZDE