V horkých letních dnech nemáme chuť na hutná jídla, ale dáváme přednost lehčím pokrmům. Často potřebujeme uhasit zejména žízeň, hlad je až na druhém místě. A právě pro tyto chvíle se hodí hokaido polévka. Doplní tekutiny a zároveň zasytí. Její příprava je jednoduchá a rychlá. Protože obsahuje zejména zeleninu, dodá potřebnou vlákninu. Hodí se pro všechny, kteří si hlídají svou hmotnost, obsahuje totiž minimum kalorií. Protože je lehce stravitelná, je vhodná také pro ty, jež mají problémy s trávením, a musí jíst dietně.
Suroviny
- 1 menší dýně hokaido
- 2 malé cibule
- 4 velká rajčata
- 200 g bílý smetanový jogurt (zakysaná smetana, smetana ke šlehání)
- Sůl, pepř, chilli, kari, kurkuma
- Trocha tuku (olej, sádlo)
Postup
Hokaido dýni omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky. Vydlabeme vnitřek, který nevyužijeme, a ponecháme si pouze pevnou dužninu i se slupkou. Hokaido dýně má tu výhodu, že ji nemusíme loupat.
Na rozpálenou pánev s malým množstvím tuku dáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme dozlatova. Pak přidáme na menší kousky nakrájenou dýni. Chvíli restujeme na cibulce a občas promícháme. Po několika minutách přidáme na kousky nakrájená rajčata, okořeníme a osolíme. Vše důkladně promícháme, zalejeme vařící vodou přibližně 1,5 cm nad zeleninu a vaříme, dokud dýně nezměkne. Doba vaření se značně zkrátí, pokud použijeme talkový hrnec.
Tyčovým mixérem zeleninu rozmixujeme dohladka a dochutíme kořením a solí. Nakonec zjemníme hustým smetanovým jogurtem, zakysanou smetanou nebo smetanou ke šlehání. Smetanový jogurt je vhodná volba, pokud si hlídáme linii nebo máme problémy s trávením, je totiž mnohem lépe stravitelnější než smetana. Pokud je polévka stále příliš hustá, opatrně zředíme převařenou vodou.
Na talíři posypeme dýňovými semínky a podáváme s pečivem. V horkých dnech ji můžeme podávat také chlazenou.
Přejeme dobrou chuť!
Celý článek zde: ZDROJ ZDE ….✅ REKLAMU ✅ můžete mít zde například formou zpětného odkazu více :Ceny reklamy
….