Blahodárný celer lze konzumovat i syrový. Tip na celerovou pomazánku

Foto: Rýdlová J.

S přibývajícím podzimem ubývá čerstvého ovoce a zeleniny, a nám se tak postupně omezují zdroje přírodních vitamínů. Na druhé straně však ke své škodě opomíjíme naši tradiční zeleninu, jako je například celer. Dáváme jej běžně do polévek. Můžeme ho však využít mnohem rozmanitěji. Lze ho totiž konzumovat i v syrové formě. Důvodů, proč by měl mít v našem jídelníčku své stále místo, je celá řada. A nepatří k něm jen jeho údajné afrodiziační účinky. Většinou ho však konzumujeme málo, protože si s jeho typickou chutí prostě nevíme v kuchyni rady. Jak na něj?

Celer – poklad naší kuchyně

Celer, ať už řapíkatý nebo bulvový, má na naše zdraví mnoho blahodárných účinků. Samozřejmě za předpokladu, že na něj nemáme alergii. Najdeme v něm rozličné druhy vitamínů, (např. B1, B2, B6, B12, C, A, D a E), minerálních látek (např. hořčík, draslík, vápník, železo, zinek, selen). Má silné antioxidační účinky, přisuzuje se mu pozitivní vliv na cholesterol, na stav našeho trávicího traktu a ledvin, snižování krevního tlaku, protizánětlivé účinky a v neposlední řadě také na potenci a sexuální touhu. Rovněž je výborný, pokud si hlídáme hmotnost. Může také pomáhat při metabolických onemocněních upravit zvýšenou hladinou cukru a tuku, jelikož podporuje jejich odbourávání.

Pozor Aktualita:  Čunek bude kandidovat na předsedu lidovců. ‚Strana se odklonila od své konzervativní filozofie‘, říká

Celerová pomazánka

Suroviny

  • ½ středně velkého celeru
  • 100 g šunky
  • 200 g bílého smetanového jogurtu
  • Sůl, pepř, 2 stroužky utřeného česneku, případně několik kapek citronu
  • Trocha nastrouhaného tvrdého sýru typu cihla, gouda (není nutné)

Postup

Celer nastrouháme na struhadle najemno, přidáme šunku nakrájenou na kratší nudličky, najemno nastrouhaný tvrdý sýr (není nutný), smetanový jogurt a dochutíme solí, pepřem a utřeným česnekem, případně několika kapkami citronu. Množství surovin je orientační, záleží zcela na vaši chuti. Někdy je potřeba přidat více jogurtu, aby pomazánka nebyla příliš hustá, jindy naopak jogurt ubrat. Podáváme s čerstvým pečivem nebo chlebem. Můžeme ozdobit plátky vajíčka natvrdo.

Pozor Aktualita:  Město vymění okna v bývalém učilišti na Sokolské

Celý článek zde: ZDROJ ZDE ….✅ REKLAMU ✅ můžete mít zde například formou zpětného odkazu více :Ceny reklamy
….